کیفیت دلبستگی در ارتباط والدین
کیفیت دلبستگی در ارتباط والدین با فرزندان باعث کاهش دوگانگی تربیتی می شود یک روانشناس گفت: ممکن است بچه نیمی از روز را در مهد به سر ببرد اما زمانی که نزد والدین می روند والدین با استفاده از سبک و شیوه درستی می توانند دلبستگی ایمن را ایجاد کنند یعنی آن کیفیتی را که می تواند در ارتباطشان وجود داشته باشد برای رشد فر
برنامه “صبح و گفتگو” رادیو گفت و گو با موضوع چالش های نظام تربیتی و آموزشی کودکان و با حضور دکتر منیر بیگلربیگی روانشناس و دکتر طیبه میرزا اسکندری پژوهشگر حوزه زن و خانواده به روی آنتن رفت.
دکتر طیبه میرزا اسکندری با اشاره به دوران گذر از سنت به مدرنیته گفت: بعضی اقتضائاتی که دوران گذر از سنت به مدرنیته برای جامعه ما پیش آورده، عوارض و پیامدهایی را برای همه سطوح جامعه از فرد تا خانواده و جامعه به دنبال داشته است. آنچه بتوانیم از این گذار و از این اختلاف فرهنگی که به ما رو آورده فرار کنیم چیزی نیست که در توان جامعه باشد.
وی افزود: اما اینکه بتوانیم این دوران گذار را به سمت و سویی هدایت کنیم و به نحوی امور جامعه را مدیریت کنیم که ما کمترین آسیب را ببینیم و حتی المقدور با مدل های بومی و برگرفته از فرهنگ خودی آن را به انجام برسانیم این راهی است که پیش روی ما در تمام زمینه ها است.
پژوهشگر حوزه زن و خانواده با اشاره به نقش مسئولین اظهار داشت: در جامعه ما برخی عناصر فرهنگی مهم است از جمله تربیت دینی، ولی خانواده هایی هستند که به دلیل ضرورت های خانوادگی یا اقتضائاتی که برایشان وجود دارد در مسائل مختلف زن باید شاغل باشد و این همزمان با دورانی باشد که فرزندش کوچک است در چنین جامعه ای از مسئولینی که متولی امور مختلف هستند انتظار داریم برای این قضیه فکر کنند.
وی متذکر شد: جدا شدن شیرخوارگان از مادر باعث اشکالات جسمی و روحی و تربیتی توام می شود و بعد از این دوران هم مخصوصا در سنین سه تا چهارسالگی که از لحاظ عاطفی این رابطه به شدت زیاد است باید فکر و تدبیری برای این دوران کنند تا فرزند و مادر بتوانند با کمترین مشکل کنار هم باشند و احساس دوگانگی نباشد.
در ادامه دکتر منیر بیگلربیگی با اشاره به اینکه تاکید روانشناسان بر این است تا حد ممکن تا سن سه سالگی کودک به مهد کودک فرستاده نشود، تصریح کرد: سه سالگی سن طلایی دلبستگی در بین کودکان است و اگر در این زمان ارتباط بین والد و فرزند به صورت مناسبی شکل نگیرد ممکن است دلبستگی نا ایمن در بچه شکل بگیرد.
وی تاکید کرد: ضروری است برای اینکه بچه ها برای رشد و حتی برای دوران بزرگسالی کمترین آسیب را ببینند این افراد بتوانند یک دلبستگی ایمن را کسب بکنند و این دلبستگی ایمن بستگی به نوع و سبک ارتباطی والد با فرزند دارد. سن رفتن به مهد کودک معمولا عنوان می شود که بین دو تا شش سالگی باید باشد و توصیه می کنیم بچه ها را تا زیر دو سال به مهد کودک نفرستید.
این روانشناس با بیان اینکه در سنین دو تا شش سالگی بچه ها باید مهارت های اجتماعی را آموزش ببینند، خاطر نشان شد: مهد کودک یکی از محیط های مناسب برای رشد مهارت های اجتماعی در بچه ها است. ما هنوز به این نرسیده ایم که مهد کودک درست است یا غلط، اما موضوع مهم این است که بچه ها چگونه بتوانند دوگانگی تربیتی بین مهد کودک و والدین را تحمل کنند یا حتی چگونه بتوانیم فاصله دوگانگی تربیتی را کمتر کنیم.
بیگلربیگی با اشاره به اهمیت کیفیت دلبستگی، گفت: ممکن است بچه نیمی از روز را در مهد به سر ببرد اما زمانی که نزد والدین می روند باید والدین آموزش دیده باشند و از سبک و شیوه درستی استفاده کنند که در این صورت می توانند دلبستگی ایمن را ایجاد کنند یعنی آن کیفیتی را که می تواند در ارتباطشان وجود داشته باشد بسیار موثر باشد برای رشد فردی بچه ها و کاهش آسیبی که در آینده می توانند داشته باشند.
قابل ذکر است، برنامه “صبح و گفتگو” از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷ صبح از شبکه رادیویی گفت و گو پخش می شود و علاقه مندان می توانند برای دریافت فایل صوتی این برنامه به سایت رادیو گفت و گو مراجعه کنند.