کمالگرایی چیست؟ افراد کمالگرا چه ویژگی هایی دارند ؟
کمالگرایی چیست؟ کمال گرایی مجموعه ای از باورها و الگوهای فکری است که در آن فرد خود را وادار می کند که تمام کارها را به شیوه ای کاملاً صحیح انجام دهد. در غیر این صورت، هیچ کاری موردپذیرش او نخواهد بود. این تفکر معمولاً محکوم به شکست است، زیرا فرد در حال تلاش برای رسیدن به اهدافی است که بسیار بلندپروازانه و غیرواقعی هستند. ما در این مقاله به بررسی کمال گرایی و آثار آن، ویژگی های افراد کمال گرا و راهکارهای غلبه بر کمال گرایی می پردازیم. پس ما را تا انتها دنبال کنید.
کمالگرایی چیست؟ و پاسخ به این سوال را به گونه ای دیگر میتوان دنبال کرد کمالگرایی یا آرمانگرایی یک ویژگی شخصیتی است که فرد به صورت سختگیرانه و با انتظارات بسیار بالا در امور زندگی شخصی، کاری و حتی رابطه با دیگران عمل میکند. این روزها در جامعه افراد کمال گرا زیاد دیده میشوند. اما سوالی که همیشه مطرح بوده این است که کمالگرایی یک خصلت خوب محسوب میشود یا بد؟
در پاسخ به سوال کمالگرایی چیست؟ نیز همچنین در برخی از متون آمده است که کمالگرایی یا Perfectionism نیاز به کامل بودن، کامل به نظر رسیدن و یا حتی توهم اینکه من آدم کاملی هستم را در شخصت افراد دارای این ویژگی نمایان میکند. این که در هر کاری باید کامل باشیم حتی اگر به خود یا دیگران آسیب برسانیم امریست که میتواند بار روانی زیادی را به فرد یا اطرافیان وارد کند. کمالگرایی میتواند روابط عاشقانه و زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد .
کمالگرایی چیست؟ ویژگی های افراد کمال گرا کدام است ؟
هم فرد موفق و هم فرد کمال گرا می خواهند به موفقیت برسند اما میان آن ها تفاوت های اساسی وجود دارد. افراد موفق با اراده قوی و انگیزه ای بالا از حداکثر توان خود برای رسیدن به هدف استفاده می کنند، در حالی که افراد کمال گرا از ترس شکست نمی توانند دست به هیچ اقدامی بزنند.
افراد کمال گرا:
انتقادپذیر نیستند
از اشتباه کردن به شدت واهمه دارند، به همین دلیل اهل ریسک کردن و جرات ورزی نیستند.
تفکر آن ها «یا همه یا هیچ» است و اگر به هدفی که در سر دارند، به طور کامل نرسند، خود را شکست خورده قلمداد می کنند.
افراد کمال گرا قادر به لذت بردن از زندگی و تجربه آرامش نیستند، زیرا همواره از قضاوت شدن یا عدم کفایت خود می ترسند.
کمال گرایان بر خود فشار می آورند تا به استانداردهای دست نیافتنی که برای خود و دیگران تعیین کرده اند، برسند.
آن ها به شدت از خود انتقاد می کنند و به خودتخریبی می پردازند.
افراد کمال گرا از دیگران نیز انتظارات غیرواقعی دارند.
آثار کمال گرایی
کمال گرایی خلاقیت افراد را از بین می برد.
اعتماد به نفس فرد را از شما می گیرد.
افراد کمال گرا توانایی یادگیری و رشد را از دست می دهند، زیرا تنها به نتیجه فکر می کنند.
اشتیاق فرد برای انجام کارها به حداقل می رسد.
موجب می شود که فرد انجام کارها را به تاخیر بیندازد و مدام دچار تعلل شود.
چگونه بر کمال گرایی غلبه کنیم؟
۱- از افکار خود بیشتر آگاه شوید
اولین قدم برای غلبه بر کمال گرایی ، آگاهی از افکار و گرایش های کمال گرایانه ای است که در سر دارید. کمی وقت بگذارید و به الگوهای فکری خود در مورد کمال گرایی توجه کنید. حتی سعی کنید این افکار را بنویسید تا آنها را بهتر درک کنید. این که آگاه باشیم که چگونه به کمال گرایی اجازه داده ایم زندگی ما را تحت سلطه خود درآورد، اولین گام برای غلبه بر کمال گرایی است.
۲- بر روی نکات مثبت تمرکز کنید
وقتی می خواهیم همه چیز عالی باشد به این معنی است که تمایل داریم بر روی بخش های منفی خودمان یا کارهایی که انجام می دهیم، تمرکز کنیم. با این حال، مهم است که آگاهانه برای تشخیص خوبی هایی که داریم و نقاط قوت مان تلاش کنیم. به جای این که بخاطر چیزهایی که کاملاً از آنها راضی نیستید ، خودتان را به چالش بکشید، سه مورد از نقاط قوتتان را که به خاطرش شکرگزار هستید، مشخص کنید.
۳- به خودتان اجازه اشتباه بدهید
وقتی به خودمان اجازه می دهیم که اشتباه کنیم، می بینیم که با شکست ما دنیا به آخر نمی رسد. اشتباهات فرصتی برای یادگیری، رشد و عملکرد بهتر ما هستند. یکی از راه های تمرین این است که سرگرمی جدیدی را انجام دهید که در اولین تلاش احتمالاً در آن مهارت نخواهید داشت. به جای تلاش برای “کامل” انجام دادن این کار، بر لذت بردن از آن فعالیت تمرکز کنید و یاد بگیرید که چگونه در آن بهتر شوید. آنچه ممکن است متوجه شوید این است که برای رسیدن به جای مطلوب، وجود اشتباهات ضروری هستند.
۴- اهداف منطقی تری را انتخاب کنید
افراد کمال گرا به دلیل استانداردهای بالایی که دارند، اهدافی را تعیین می کنند که غیرواقعی هستند. یکی از راه های کنار گذاشتن کمال گرایی، تعیین اهدافی است که دست یافتنی تر و هوشمندانه تر هستند. هنگامی که اهداف ما واقع بینانه و چالش برانگیز باشند، استرس ما کمتر خواهد شد و به توانایی خود در رسیدن به اهداف خود اطمینان بیشتری خواهیم داشت.
۵- انتقادپذیر باشید
افراد کمال گرا عزت نفس پایینی دارند زیرا هر انتقاد را شخصی برداشت می کنند. با این حال، انتقادهای سازنده می توانند در رشد و یادگیری به ما کمک کنند. روی خودتان کار کنید تا هنگامی که از شما انتقاد می شود، بررسی کنید که آیا انتقاد درست و به جا است یا خیر؟
۶- فشاری را که بر خود وارد می کنید، کاهش دهید
به یاد داشته باشید که شخصی که بیشترین فشار را به شما وارد می کند، خودتان هستید. با خودتان مهربان باشید و با کاهش استانداردهای غیرواقعی که برای خود تعیین کرده اید، تلاش کنید خودتان را قبول داشته باشید. چیزی به نام “کامل” وجود ندارد، ما تنها می توانیم به بهترین عملکرد خود افتخار کنیم.
۷- به جای کمال، بر معنا تمرکز کنید
به جای آن که مدام فکر کنید که باید کارها را کامل و بی نقص انجام دهید، تلاش کنید معنایی را در انجام هر کار پیدا کنید. اگر چیزی شادی و هدف را برای ما به ارمغان می آورد ، مهم نیست که به طور کامل انجام نشده باشد یا نه.
۸- سعی کنید کار را به تعویق نیندازید
افراد کمال گرا ممکن است به خاطر به تعویق انداختن کارهایشان معروف باشند. آن ها بهانه می آورند که هنوز کار خود را به طور کامل انجام نداده اند. اما به یاد داشته باشید که اگر کار شما با اولین تلاش یا اولین پیش نویس کامل نباشد، اشکالی ندارد و تنها باید برای تکمیل پروژه وقت بگذارید.
۹- تاثیر شبکه های اجتماعی را قطع کنید
رسانه های اجتماعی، تلویزیون و فیلم ها، کتاب ها یا پادکست ها می توانند کمال گرایی ما را تقویت کنند. برای کاهش میزان کمال گرایی، محدود کردن شبکه های اجتماعی یا حذف کامل آنها می تواند راه حل خوبی باشد.
10. به درمان فکر کنید
اگر روش های دیگر نتوانستند در درمان اضطراب ناشی از کمال گرایی به شما کمک کند، به روش های درمانی فکر کنید. درمان رفتارهای شناختی می تواند به افرادی که با انواع پیچیده کمال گرایی دست و پنجه نرم می کند، کمک می کند تا افکارشان را تغییر دهند. درمان های روانشناختی به شما کمک می کند تا دلایل نیاز عمیق تان به کامل بودن را پیدا کنید. در این مقاله، به کمال گرایی و راهکارهای غلبه بر آن اشاره کردیم.
اکنون تا حدودی به پاسخ این سوال که کمالگرایی چیست رسیده ایم و چنانچه در خود و اطرافیان این مساله را مشاهده میکنیم فرصت آن است که برای ترمیم و درمان اقدام کنیم .